top of page
Search

Zašto je grumer pasa posao koji ispunjava


„Trebalo je da se bavim time i time“, ili „trebalo je da budem to i to“ je nešto što često pomislimo dok prolazimo kroz liste najtraženijih poslova. Opterećujemo se time što možda nemamo adekvatne diplome ili sertifikate za njih, ponavljamo sebi da bi nam „sad bilo lakše u životu“, a opet – pitanje je da li bi nas ti poslovi ispunjavali. Da li bismo zaista želeli da se bavimo njima, ili samo previše slušamo onaj glas u glavi koji nam govori „trebalo bi“?

Međutim, postoje i karijere koje mogu i ispunjavati ljude, a da su u isto vreme finansijski isplative. Može zvučati nemoguće, ali nije tako. Za ljude koji vole životinje, takva karijera svakako postoji. Nega pasa može biti odličan izbor, jer je zanimanje „grumera pasa“ u velikoj ekspanziji.

Biti grumer pasa je i jedan sasvim sigurno ispunjavajuć posao. Tražen je sve više i u Srbiji i u inostranstvu, finansijski isplativ, a ne podrazumeva sedenje u kancelariji.


Moderan način razmišljanja

Prijateljstvo između psa i čoveka traje još od gvozdenog doba. Psi su u početku pomagali u lovu ili čuvali stoku i domaćinstvo. Sami su brinuli o sebi, o svojoj ishrani i o parenju. Vremenom, sve manje su imali ulogu pomoćnika, a sve više su postajali članovi porodice. U poslednje vreme se ovaj prirodan način razmišljanja sve više razvija i ne odnosi se samo na pse, već i na ostale kućne ljubimce.

Jedan od pokazatelja da ljudi i psi postaju sve bolji prijatelji jeste upravo porast potražnje za grumerima pasa. Reč „grumer“ možda može pogrešno da navede na pomisao da se radi o nekakvom luksuzu, ili želji vlasnika da kućni ljubimac izgleda po njegovom/njenom ukusu. To je zastareli način razmišljanja.


Kao grumer pasa, vi dobro poznajete kožne bolesti, tipove dlaka i šta je najbolje za njihovo održavanje, a ono što je možda najvažnije – vaša dužnost je da upoznate narav svake rase, ali i svakog krznenog prijatelja koji ušeta na vrata vašeg salona. Vi zapravo nudite kompletnu negu za svakog psića pojedinačno, jer razumete da, baš kao i kod čoveka – sve je povezano: i način ishrane, i tretman vlasnika (porodice), i fizička aktivnost, način na koji se igra, s kime se druži, itd.


Posla uvek ima

Većini rasa je zapravo potrebno stalno održavanje. Neke od najtraženijih rasa trenutno su upravo one koje zahtevaju i najveću negu: pomeranski špic, maltezer, patuljasta pudla, kovrdžavi bison, itd.


Čak i rasama kojima nije potrebno friziranje, svakako će biti potrebni saveti i stalna nega. Na kursu za grumera pasa svakako se uči o tome koji alati se koriste za negu kratkodlakih, dugodlakih, a koji za negu kovrdžavih pasa. Tu naravno postoji mnoštvo podvrsta i finesa, a postoje i individualni “fazoni” i trikovi koje svaki grumer razvije vremenom i iskustvom.


Iako češće govorimo o grumerima pasa, kurs podrazumeva i brigu o mačkama. Rašireno je mišljenje da mačke više umeju da se brinu same o sebi nego psi, ali ne postoji razlog zašto im se ne bi pružila pomoć.


Takođe, ponekad je mnogo teže očešljati mačku nego psa zbog njihove tvrdoglave naravi, a i vlasnici često odustaju od tog poduhvata zato što bi radije da ih ljubimci vole nego da im slučajno nešto uzmu za zlo – što je potpuno razumljivo! Zato i postoji grumer koji će da preuzme ovaj “rizik” na sebe, ali i da poduči vlasnika kako da proces nege ne bude traumatičan za macu.


Društveno angažovani rad


Zapostavljanje životinja, a pogotovo kućnih ljubimaca je velika tema, i sve više se vodi računa o tome kako se vlasnici ophode prema svojim psima. Svako pogrešno ili grubo ponašanje se osuđuje.


Kao grumer pasa, učestvujete u ovom novom talasu normalnog i zdravog načina razmišljanja i promovišete nešto što treba da počne da se podrazumeva.

Što više vaših mušterija vidi da se bavite pravima životinja i izvan svog salona, to će im biti prijatnije i prirodnije da izaberu baš vas.


Druženje sa životinjama umanjuje stres

Još jedan benefit o kome se nedovoljno govori je taj da provođenje vremena sa kućnim ljubimcima doprinosi opštem čovekovom zdravlju. Naučno je dokazano da smanjuje stres. Igranje s kućnim ljubimcem pospešuje bavljenje fizičkom aktivnošću.


Daje dodatnu svrhu životima vlasnika zato što osećaju da se brinu o nekome i da im je to biće neizmerno zahvalno. Kućni ljubimci podstiču na druženje. Vlasnici pasa će uvek imati zajedničke teme i nikad se neće osećati usamljeno - dovoljno je samo da izađu u park ispred kuće i da pronađu bar nekoliko istomišljenika.


Kao grumer pasa, svakako ćete osetiti ovaj benefit. Takođe, važno je da u vreme kada se sve više govori o depresiji i o ostalim psihičkim poteškoćama savremenog sveta, promovišete druženje sa životinjama kao jedan od dokazanih lekova.


Grumer je odlično zanimanje


Zašto je dobra ideja da budete u poslu koji vas jednostavno čini srećnim? Pa, možda za kraj treba istaći očiglednu prednost, a to je druženje s ovim predivnim bićima i vlasnicima koji o njima brinu.


Zaista je teško naći razlog protiv bavljenja ovim sjajnim poslom koji ispunjava i donosi još mnogo toga - od finansijske stabilnosti, preko fleksibilnog radnog vremena i osećanja kontrole nad svojim životom, do sigurnosti u to da ste izabrali profesiju koja postaje sve popularnija iz dana u dan i za koju dolaze sve lepša vremena.

bottom of page