top of page
Search

Nova godina, novo zanimanje


Današnje tržište rada ume da bude komplikovano. Određena zanimanja za koja je potreban fakultet, nemaju nikakvu potražnju. Sa druge strane, neka zanimanja koja su do juče bila učestala, danas beleže manjak ljudstva. Paralelno nastaju nove profesije, dok neke bez kojih nismo mogli ranije, danas postepeno nestaju. U takvom tržištu rada važno je dobro analizirati gde se nude nove mogućnosti, a gde se one polako zatvaraju. Važno je biti na talasu profesije u ekspanziji, a dalje od profesija koje beleže pad.


Nova godina može biti odlična prilika za novi start i priključivanju talasu profesija koje su tražene. Kako je nova godina i jedan vid preseka prethodnih 365 dana u godini i početak novih 365 dana sledeće godine, može biti i korisna za vaš karijerni presek. Nova godina može biti prilika za novo zanimanje. Ona može biti presek prethodne karijere i početak nove, a ujedno i perspektivnije, karijere.


Takvih perspektivnih profesija danas ima dosta, jer promene u ekonomiji donose i boljitak za svakoga ko primeti nove trendove na vreme. Te profesije su različite i ne spadaju samo u informacione tehnologije, što većina ljudi prvo pomisli. Neke od njih će sigurno i vama odgovarati, bez obzira na prethodno radno iskustvo i lične afinitete.


Tržištu će i u narednoj godini faliti identična zanimanja kao i ove godine, uz manje promene. Oko pojedinih struka, taj manjak će 2022. biti još veći nego u 2021. Za početak, sve starije stanovništo i Srbije i Evrope tragaće za negovateljima i visoko ceniti njihov rad. Svako ko voli brigu u ljudima, može u ovoj profesiji naći i ispunjavajući posao i dobru zaradu. Ukoliko spadate u osobe koje vole da brinu o životinjama, posao grumera je takođe dobro plaćen, tražen od strane salona i vlasnika kućnih ljubimaca.


Ukoliko vam je matematika išla dobro u školi, knjigovodstvo se nudi kao prilično dobra opcija za vas. U Božidarcu ostaje kao najpopularniji kurs od svih u ponudi, ali ne i bez razloga. Tržište traži još knjigovođa i danas to svi vide. Svako ko ne želi da rizikuje i odabrao bi neko sigurno zanimanje, može se odlučiti za zanate koji nikada ne zastarevaju. Šta god da se dešava, zanimanje kuvara i frizera nikada neće zastariti. Za sve koji neće rizik, ova dva zanimanja su najbolji izbor. Takođe, možete iskoristiti trend potražnje za viljuškaristima koji postoji od Stokholma i Roterdama do Beograda i Novog Sada. Ukoliko se specijalizujete u ovoj profesiji, vrlo verovatno će se kompanije sa skladištima otimiti za vaš angažman.


Za koju god da se profesiju od navedenih odlučite, bićete zadovoljniji sledeće godine. Prilike koje se trenutno nude bi trebalo iskoristiti, jer dok drugi budu čekali ili kukali oko svog sadašnjeg stanja, vi možete odlučno da preuzmete inicijativu. Ta inicijativa vam se može dugoročno isplatiti i promeniti smer života. Na novom poslu u perspektivnijoj profesiji vam se otvaraju nove mogućnosti, upoznajte nove ljude i imate šansu da zaradite više i poboljšate način kako živite. Zbog toga, neka vam nova godina bude i prilika za novo zanimanje. Preuzmite inicijativu već danas.

Comments


bottom of page