top of page
Search

Tri veštine koje vam faleBiografija ili CV je vaš prvi kontakt sa poslodavcem. Utisak koji ostavite prilikom pregleda CV-ja od strane regrutera može bit presudan da budete pozvani u naredni krug selekcije. Zato je veoma važno da biografija pokaže poslodavcu zašto ste baš vi pravi kandidat za njega.


Veoma je važno da prilikom svakog konkurisanja na određenu poziciju svoj CV prilagodite prema opisu posla. Pored istorije radnog iskustva svaki poslodavac će ceniti dodatne veštine koje posedujete, dodatna usavršavanja, kurseve i sertifikate. Ali, koliko smo zapravo iskreni kada navodimo svoja iskustva i veštine? Istraživanja regrutera su pokazala da kandidati u velikoj meri umeju da precene svoje poznavanje računarskih programa ili stranih jezika. Na dodatnom tesitranju prevara se lako prepozna pa ovi kandidati nikada ne prođu u narednih krug. Ovo su veštine o čijem se poznavanju najviše laže u CV-ju:

1. Poznavanje Excela


Excel je jedan od obaveznih Office programa i ima veliki stepen korišćenja u praksi. Većina kandidata poznaje osnovne elemente i funkcije, ali kompleksnije tabele i baze mogu predstavljati veliki izazov. Čak i jednostavnije funkcije prave problem ukoliko ne znate da ih primenite na konkretnom primeru. Ubrzani kurs Excela vam može pomoći da zaista naučite ovaj program i maksimalno ga iskoristite u radu.

2. Znanje stranih jezika

Još jedna stavka u biografiji koja se na razgovoru za posao može odmah otkriti. To što ste engleski jezik učili samo u osnovnoj školi ne znači da ga možete efikasno korisiti i u poslovnoj korespodenciji. Ako kompanija posluje sa inostranstvom, nedovoljno tečan strani jezik vas automatski dikvalifikuje za određene pozicije. Uz odvojeno vreme i trud na kursevima možete savladati odabrani jezik i bez treme pričati sa drugima


3. Poslovna komunikacija

Profesionalna komunikacija sa poslovnim partnerima i kolegama je bazična veština koja se podrazumeva. Ali koliko ste zapravo vešti u pisanju mejlova ili u javnom nastupu prezentovanja svojih ideja? Jasnost, doslednost i konciznost bitne su karakterisitke poslove komunikacije. Upravo loše napisana prijava za posao ili loš nastup na intervjuu mogu biti presudni razlozi zašto niste dobili posao. Dobar način za unapređenje ove veštine može biti kurs na kome ćete naučiti sve o poslovnoj komunikaciji i kako da na najbolji način prenesete željenu poruku.

Comentários


bottom of page