top of page
Search

Do 2030. 100 miliona radnika će morati da promeni zanimanje

Čuvena revizorska kuća, MekKinzi, je u svojoj najnovijoj analizi tržišta rada predividela nove trendove koje će doneti napredak tehnologije. Analizom trenutnog tehnološkog razvoja u osam najvećih ekonomija sveta, primećene su tendencije promene ne samo načina rada, već i promene čitavih profesija i njihove upotrebljivosti. Ovi novi trendovi ukazuju da će čak 100 miliona trenutno zaposlenih do kraja decenije morati da promene svoje zanimanje u osam analiziranih ekonomija.


Već 2030. preko sto miliona radnih mesta u osam najnaprednijih ekonomija izbugiće svoju upotrebu u novoj ekonomiji.Automatizacija i ubrzani razvoj veštačke inteligencije najviše će pogoditi niskokvalifikovani deo radne snage, ali ni određene kvalifikovanije profesije neće ostati imune na tehnološku revoluciju. Ovi trendovi će sa malim zakašnjenjem stići u naš region, te bi ove trendove trebalo pažljivo pratiti.Delovanje na vreme je ključno u odnosu na ovaj vid pojava.


U takvim okolnostima javljaju se veliki rizici od gubitka poslova i nezadovoljstva delova stanovništva, međutim i otvaraju se prilike za prekvalifikaciju i učenje novih veština. Ukoliko vaša profesija spada u sektor koji može biti pogođen tehnološkom revolucijom, učenje novih veština na vreme, je dobra i odgovorna opcija. Promene su često neizbežne, a napredak je pitanje izbora. Razmotrite opcije koje i mi nudimo za brojne tražene profesije.

bottom of page