top of page
Search

9 stvari zbog kojih je grumer odlično zanimanje za vas


Kada se govori o grumerima kao profesiji, govori se o zanimanju koje se brzo širi i za kojim postoji sve veća potražnja. Gruming (grooming) danas nudi stabilan i isplativ posao mnogim ljudima koji vole pse i mačke. Sve češće shvatanje vlasnika da je briga o njihovim ljubimcima važna, povećala je obim posla grumerima i u Srbiji i regionu.

Ukoliko volite životinje i želite da fino zaradite, karijera grumera vam sigurno može delovati zanimljivo. Postoji čak 10 razloga zašto je ovo zanimanje odlično za vas!


1. Vreme provedeno sa psima


Ako volite životinje, svakodnevni rad sa psima vam sigurno može biti zanimljiv. Rad u gruming salonu podrazumeva rad sa životinjama praktično svakog dana, a što više vremena budete provodili sa njima bolje ćete razumeti njihovu prirodu. Kao grumer možete i odabrati rase pasa sa kojima biste radili, u skladu sa svojim afinitetom ili speijalizacijom.


2. Činite dobro delo životinjama


Svako ko voli životinje, želi i da se one lepo osećaju. Posao grumera je dobrim delom i to. Kada pse kupate, podrezujete im nokte, čistite im uši ili im pregledate kožu, činite im korisne zdravstvene usluge. Kao poznavalac prirode i potreba malih krznenih prijatelja, bićete sposobni da primetite sve promene u vezi njihovog zdravlja i pomognete vlasnicima da ih sa veterinarom reše.


3. Sami određujete svoj raspored


Ukoliko ne volite poslove u kojima imate strog raspored rada, zanimanje grumera vam može biti interesantno. Iako se značajan deo grumera opredeljuje da radi regularno radno vreme, ovo zanimanje ne isključuje i samostalno određivanje radnog ritma i rasporeda.


4. Prostor za konstantni napredak


Kao što je i u jednoj od prethodnih tačaka navedeno, što više budete radili sa životinjama to ćete ih bolje poznavati. Posao grumera podrazumeva stalni napredak koji se ostvaruje kroz učenje novih tehnika rada od drugih grumera, u specijalizovanim akademijama ili na sajmovima. Kada postanete grumer, detaljnije ćete pratiti trendove, novosti na tržištu, inovacije, novine u sferi frizura ili opreme.


Posle par godina rada i sami ćete primetiti stepen napretka u poznavanju svoje profesije.


5. Finansijski je isplativo


Ukoliko poznajete cene usluga grumera, sigurno vam je jasno koliko je ovo zanimanje isplativo. Kao majstor svog zanata, bićete u prilici da fino naplatite svoje usluge, u skladu sa kompleksnošću frizure koju vam klijent traži ili težine tražene usluge. Što duže šišate i gradite ime u profesiji, to će vam cena rasti. Ako postanete izložbeni grumer, na državnom ili evropskom nivou, vaše usluge će biti veoma skupe.


6. Preduslovi i znanje


Ukoliko nemate nikavkog poznavanja ove profesije, to nije problem. U pitanju je zanimanje gde se osnovne veštine nauče relativno brzo. Ovo zanimanje možete da naučite kroz praksu u salonu ili kroz namenske kurseve koji se bave obukom grumera. Kada ga savladate dovoljno, poželjno je i da položite za sertifikat iz ove oblasti, jer vam to može dati na krediblitetu.


Svakako učenje ovog zanimanja nije teško i što pre počnete, to ćete se pre specijalizovati za ovo zanimanje.


7. Zavolećete svoje klijente


Ukoliko ste osoba koja je oduvek volela da zna više i o psima i provodi vreme sa njima, posao grumera će vam biti ispunjavajući. Bićete okruženi ljudima koji se interesuju za tu temu i koji će sa vama deliti svoja iskustva sa životinjama.


Ako ste i otvorena i ljubazna osoba, brzo ćete razviti dobar odnos sa klijentima sa kojima ćete imati nešto zajedničko, a to je ljubav prema psima. Što budete bolji, to će vas i oni preporučivati svojim poznanicima i prijateljima, te će vam posao napredovati dalje.


8. Posao je tražen


Američko udruženje proizvođača hrane za kućne ljubimce (APPA) je sprovelo istraživanje 2018. godine koje pokazuje da je 72,13 milijarde dolara na godišnjem nivou potrošeno u industriji kućnih ljubimaca u Sjedinjenim državama. Deo industrije kućnih ljubimaca koji uključuje negu ljubimca je zaradio 6,47 milijarde dolara od ukupne sume.


Ako mislite da su te cifre ogromne, one su samo pokazatelj trenda koji je stigao i u našu državu. Novac koji vlasnici potroše na usluge vezene za svoje ljubimce sve je veći i u Srbiji. Ovaj trend pogoduje grumerima i pokazatelj je sve veće tražnje. Na vama je da kroz svoj posao toj tražnji izađete u susret i naplatite svoj rad.


9. Možete početi svoj biznis


Ako vam je dosadno da imate gazdu nad glavom ili budete šraf u nekom ogromnom sistemu, novi posao u grumingu pasa vam može biti izlaz. Ova profesija je lako dostupna opcija za sve koji žele da budu samozaposleni. Možete da otvorite svoj salon i budete sam svoj gazda, a ako nemate kapitala možete da budete nezavisni radnik u okviru nekog već postojećeg salona.


Alternativna mogućnost je da otvorite pokretni salon za pse, što se javlja sve češće. U doba pandemije, kada su ograničenja i mere nepredvidive, opremljen kombi i odlazak u domove klijenta može biti solidno rešenje.


Za koji god način za obavljanje ovog posla se odlučite, Božidarac Digital ima rešenje. Božidarac Digital vam pruža mogućnost pohađanja kursa za profesionalnog grumera u saradnji sa najboljim salonima u gradu. Prijavite se odmah na linku ovde.


Comments


bottom of page