top of page
Search

Kako da se spremiš za postkovid svet?


Pandemija COVID-19 poremetila je tržišta rada globalno tokom 2020. Kratkoročne posledice bile su iznenadne i često teške: Milioni ljudi su bili isprani ili izgubljeni bez posla, a drugi su se brzo prilagodili radu od kuće dok su se kancelarije zatvarale. Mnogi drugi radnici su smatrani neophodnim i nastavili su da rade u bolnicama i prodavnicama prehrambenih proizvoda, na kamionima za smeće i u skladištima, ali pod novim protokolima za smanjenje širenja novog koronavirusa.
Kratkoročni i potencijalni dugoročni poremećaji ovih arena od COVID-19 variraju. Tokom pandemije virus je najteže poremetio sektore sa najviše fizičke blizine: medicinska nega, lična nega, ''usluge na licu mesta'' (neprehrabene prodavnice, banke, stomatološke ordinacije, pošte ...) i putovanja prema istraživanju kompanije McKinsey.
Pandemija je gurnula kompanije i potrošače da brzo usvoje nova ponašanja koja će se verovatno zadržati, menjajući putanju tri grupe trendova. Zbog toga vidimo oštar diskontinuitet između njihovog uticaja na tržišta rada pre i posle pandemije.
Rad na daljinu i virtuelni sastanci verovatno će se nastaviti, mada manje intenzivno nego na vrhuncu pandemije. Virtuelne usluge, poput telemedicine, online bankarstva i streaming zabave su uzele maha.
U poređenju sa našim procenama pre COVID-19, očekujemo da će najveći negativni uticaj pandemije pasti na radnike u prodaji i uslugama, kao i na manje kvalifikovane uloge kancelarijske podrške. Poslovi u skladištima i transportu mogu se povećati kao rezultat rasta e-trgovine i ekonomije isporuke.
Sada je pravo vreme da razmišljate o prekvalifikaciji za zdravstvene negovatelje ili možda digitalni marketing, knjigovodstvo, viljuškaristu ili rukovaoca nekih drugih građevinskih mašina.
Profesionalne promene treba da uskladite sa veštinama koje su vam potrebne, a ne na akademske stepene. Pravo je vreme da istražite kurseve i duge kratke obuke koje nude organizacije kao Božidarac Digital i iskoristite ovaj period da se prekvalifikujete i steknete veštine koje se traže već danas.

Comments


bottom of page